Τα Orbs ως φαινόμενο (μέρος 1)


Τι εννοούμε με τον όρο orb στην έρευνα παραφυσικών φαινομένων;

 Με τον όρο «orb» εννοούμε τις ανωμαλίες που εμφανίζονται σε αρκετές φωτογραφίες και video, δηλαδή μικρές φαινομενικά φωτεινές σφαίρες με διάμετρο από λίγα χιλιοστά έως κάποιες δεκάδες εκατοστά. Η ονομασία τους προέρχεται από τον λατινικό όρο «orbis» που σημαίνει κύκλος. Ο όρος «orb» έχει επικρατήσει παγκοσμίως, ενώ λιγοστές χώρες χρησιμοποιούν ακόμα τη δική τους ορολογία, όπως π.χ. η Ισπανία στην οποία αυτού του είδους οι ανωμαλίες αποκαλούνται «canoplas».
 Από τις έως τώρα καταγεγραμμένες εμφανίσεις orbs μπορούμε να προσθέσουμε γενικεύοντας με κάθε επιφύλαξη τα εξής: συνήθως αιωρούνται ακολουθώντας ακανόνιστη πορεία, κινούνται με μεγάλη ταχύτητα αφήνοντας πίσω τους ένα ασθενές ίχνος, ποικίλουν ως προς τη φωτεινότητα και τη διαφάνεια τους, ενώ ως προς το σχήμα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί κυκλικά, ωοειδές, ακαθόριστα ή διαμαντόσχημα orbs.




 Πότε ξεκίνησαν τα orbs να εμφανίζονται;

Τα orbs ξεκίνησαν να εμφανίζονται κατά κόρον όταν μπήκε η ψηφιακή φωτογραφία στη ζωή μας ενεργά.Δηλαδή κάπου στην δεκαετία του 1990.Υπάρχουν και εμφανίσεις orbs σε αναλογικό φιλμ αλλά η συχνότητα εμφάνισης τους είναι πάρα πολύ σπάνια.

Τα orbs είναι ένα φαινόμενο όπου έχει μία λογική εξήγηση ή είναι κάτι που μπορεί να έχει την βάση εκδήλωσης του σε παραφυσικά αίτια;

Τα orbs έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου αλλά και πολλών ερευνητών ως προς την ερμήνευση τους.Οι απόψεις διίστανται και οι ερμηνείες που δίνονται από πολλούς επιστήμονες και ερευνητές μιλούν ότι έχουμε να κάνουμε με σωματίδια σκόνης, υγρασίας ή και μικρά έντομα.Υπάρχουν πολλοί ερευνητές και επιστήμονες όμως που το βλέπουν το φαινόμενο από διαφορετική σκοπιά.Ναι μεν σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με σκόνη ή υγρασία αλλά σε άλλες περιπτώσεις και αναλόγως εξοπλισμού δημιουργούνται απορίες ως προς τα αίτια αλλά και τον τρόπο εκδήλωσης τους π.χ απόσταση, κίνηση και χρονική στιγμή που εμφανίζονται.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτιριστικό που έχει να κάνει με την εμφάνιση orbs είναι ο εξοπλισμός που χρησημοποιούμε.

To μεγαλύτερο ποσοστό φωτογραφιών που υπάρχει εκεί έξω (διαδίκτυο) έχουν τραβηχτεί με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ή ακόμα και από κινητά. Εάν προσέξουμε και ανατρέξουμε στον τύπο φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιείται
μιλάμε για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές compact οι οποίες εάν παρατηρήσουμε έχουν πολύ μικρό αισθητήρα αλλά ταυτόχρονα και μικρό μήκος φακού,επίσης η απόσταση της άκρης του φακού τους είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από το φλας με αποτέλεσμα ότι περάσει σε πολύ κοντινή απόσταση από την άκρη του φακού μίας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής με την λειτουργία του φλας ενεργοποιημένη θα αντανακλάσουν το φως και έτσι θα εμφανιστούν ως orbs.


Οι σφαίρες συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια συνθηκών χαμηλού φωτισμού όπου χρησιμοποιείται το φλας της κάμερας. Περιπτώσεις περιλαμβάνουν νύχτα ή υποβρύχια φωτογραφία, ή όταν μία πηγή φωτός είναι κοντά στην κάμερα. 










Τα orbs είναι ιδιαίτερα κοινά σε μια συμπαγή ή ultra-compact φωτογραφική μηχανή, όπου η μικρή απόσταση μεταξύ του φακού και το ενσωματωμένο φλας μειώνει τη γωνία της αντανάκλασης του φωτός στο φακό, άμεσα φωτίζει την πτυχή των σωματιδίων που αντιμετωπίζει το φακό και την αύξηση της κάμερας όσο αφορά την ικανότητα να συλλάβει το φως που ανακλάται από κανονικά υπο-ορατά σωματίδια.


Στην πραγματικότητα, επειδή η φωτογραφία μειώνει τον κόσμο μας από τις τρεις διαστάσεις κάτω στις δύο διαστάσεις, δεν είναι δυνατόν να πει κάποιος πόσο μακριά από την κάμερα ένα orb είναι.Δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ (στην περίπτωση σφαιρών σκόνης, τουλάχιστον)  χωρική ένδειξη.Η σφαίρα της σκόνης θα είναι απλά κάποια εκατοστά από την κάμερα!

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν στην ομάδα μας δεν χρησημοποιούμε compact ή ultra compact κάμερες κατά την διάρκεια των ερευνών μας αλλά DSLR φωτογραφικές μηχανές όπου η θέση του φλας είναι σε μεγάλη απόσταση από την άκρη του φακού.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η σκόνη και η υγρασία που περνά μπροστά από την άκρη του φακού της DSLR φωτογραφικής μηχανής να μην εμφανίζεται με την χρήση φλας.
 Αυτό συμβαίνει επειδή τα σωματίδια σκόνης που βρίσκονται κοντά στο φλας είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερα από το φακό, έξω από την περιοχή κάλυψης του.


Χρειάζεται να αναλογιστούμε επίσης το μέγεθος του αισθητήρα μίας DSLR μηχανής σε σχέση με μίας compact ή μίας φωτογραφικής μηχανής που o αισθητήρας της είναι πολύ μικρότερος σε επιφάνεια.


Ο μεγαλύτερος αισθητήρας μας δίνει και μεγαλύτερη συλλογή φωτός λόγο της αύξησης της επιφάνειας έτσι έχουμε μία πιο ευκρινείς και καθαρή φωτογραφία ιδίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μειώνοντας δραστικά τον ψηφιακό "θόρυβο" που δημιουργείται λόγο έλλειψης επαρκούς φωτισμού και φωτοευαισθησίας.

Έχοντας αναλογιστεί τα παραπάνω δεδομένα κατανοούμε ότι πολύ σημαντικό ρόλο έχει η σωστή επιλογή και χρήση μίας φωτογραφικής κάμερας προσπαθώντας να αποκλείσουμε orbs που καταγράφονται από σκόνη ή υγρασία.



Ιωάννης Κόνιαρης
ερευνητής/ιδρυτής/γενικός συντονιστής της ομάδας The AfterDark Project


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις