Επισκεφθήκαμε το μνημείο της Μάχης των Εθνών στην Λειψία .

Η μάχη της Λειψίας-Έργο του Ρώσου ζωγράφου A.I. Zauerweid

 Το 1898-1913, σε ανάμνηση της αιματηρής μάχης της Λειψίας, ανεγέρθηκε το Μνημείο της Μάχης των Εθνών. Η χρηματοδότηση αυτού του έργου έγινε κυρίως από ιδιώτες. Κοντά στο μνημείο, υπάρχει ο βράχος του Ναπολέοντα. Σε αυτό το μέρος, στις 18 Οκτωβρίου 1813, ο Ναπολέων υπέγραψε τη διαταγή υποχώρησης. 



 Κατά την εποχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η κυβέρνηση της χώρας για πολύ καιρό σκεφτόταν αν έπρεπε να διαλύσουν το μνημείο, το οποίο είχε γίνει σύμβολο του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού. Αλλά, λόγω του ότι το μνημείο δόξαζε τη "ρωσο-γερμανική πολεμική συνεργασία", τελικά δεν κατεδαφίστηκε. Το 2003, άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του, οι οποίες αποπερατώθηκαν το 2013.

 Η μάχη τελείωσε με την υποχώρηση του Ναπολέοντα στη Γαλλία. Μετά την ήττα των Γάλλων στη Λειψία, οι Σύμμαχοι κατέλαβαν τη Βαυαρία. Το τμήμα των Αυστριακών και Βαυαρών, υπό την ηγεσία του Βαυαρού στρατηγού Κάρλ Μπρέντε, προσπάθησε να σταματήσει την υποχώρηση των Γάλλων κοντά στη Φρανκφούρτη αλλά, στις 31 Οκτωβρίου, ο Ναπολέων νίκησε τους Βαυαρούς στην μάχη της Χάναου και υποχώρησε. Στις 2 Νοεμβρίου, ο Ναπολέων κατευθύνθηκε από τον ποταμό Ρήνο στην Γαλλία ενώ, 2 μέρες αργότερα, κατέφθασε ο συμμαχικός στρατός και σταμάτησε εκεί.



 Λίγο αργότερα, μετά την υποχώρηση του Ναπολέοντα από τη Λειψία, ο στρατάρχης Σαιν-Σιρ παρέδωσε τη Δρέσδη. Όλα τα γαλλικά οχυρά στη Γερμανία, εκτός από αυτό στο Αμβούργο, όπου αμύνονταν ο στρατάρχης Λουί-Νικολά Νταβού, παραδόθηκαν μέχρι τις αρχές του 1814. Η Συνομοσπονδία του Ρήνου, η οποία δημιουργήθηκε στο Παρίσι υπό την πίεση του Ναπολέοντα, και στην οποία συμμετείχαν 16 γερμανικά κρατίδια, διαλύθηκε. Έπειτα οι Σύμμαχοι κατέλαβαν την Ολλανδία.



 Στις αρχές Ιανουαρίου του 1814, άρχισε η επίθεση των Συμμάχων κατά της Γαλλίας. Ο Ναπολέων, που είχε πια στην κατοχή του μόνο τη Γαλλία, αναγκάστηκε να πολεμήσει εναντίον των συνασπισμένων δυνάμεων της υπόλοιπης Ευρώπης και, εξαιτίας αυτής της επίθεσης, τελικά έχασε το θρόνο του.

 Τον Μάιο του 1723 ο Μπαχ μετακόμισε στη Λειψία με 4 άμαξες γεμάτες με τα πράγματά του. Η Λειψία δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη πόλη, όμως ήταν το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο σε μία ευρύτατη περιοχή, με διαποτάμιες μεταφορές αγαθών, τράπεζες και διεθνείς εκθέσεις που προσείλκυσε κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών.



Όμως, πέραν τούτου, η Λειψία ήταν έδρα και ενός Πανεπιστημίου (Academia Lipsiensis), διάσημου στη Γερμανία για το υψηλό επίπεδο σπουδών του. Τέλος, η πόλη με τα θαυμάσια κτίρια, πλατείες και πάρκα, είχε καταστεί μία από τις έδρες της διεθνούς μπουρζουαζίας και είχε ονομαστεί «Μικρό Παρίσι».



 Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας (έτος ιδρύσεως: 1409), είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Ο νομπελίστας Βέρνερ Χάιζενμπεργκ εργάστηκε εδώ ως καθηγητής φυσικής (από το 1927 ως το 1942), όπως και οι επίσης νομπελίστες Γκούσταβ Χερτς (Gustav Ludwig Hertz - φυσική), Βίλχελμ Όστβαλντ (Wilhelm Ostwald - χημεία) και Τέοντορ Mόμσεν (Theodor Mommsen - βραβείο Νόμπελ στη λογοτεχνία). Άλλοι διάσημοι καθηγητές του Πανεπιστημίου ήταν ο μεταλλειολόγος Georg Agricola, ο συγγραφέας Gotthold Ephraim Lessing, ο φιλόσοφος Ερνστ Μπλοχ (Ernst Bloch), ο εκκεντρικός ιδρυτής της ψυχοφυσικής Gustav Theodor Fechner, και ο ψυχολόγος Βίλχελμ Βουντ (Wilhelm Wundt).
 Γνωστοί φοιτητές ήταν οι συγγραφείς Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε και Έριχ Κέστνερ (Erich Kästner)), οι φιλόσοφοι Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς (Gottfried Leibniz) και Φρειδερίκος Νίτσε, ο πολιτικός Καρλ Λίμπκνεχτ, καθώς επίσης και ο συνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Άγαλμα προς τιμή του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε


The AfterDark Project team

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις