Να μην δίνετε τροφή στο "θηρίο".


 Δεν θα καθόμουν να γράψω για επικαιρότητα αλλά αυτό που συμβαίνει αυτήν την χρονική περίοδο στον χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης και πληροφόρησης είναι άνευ προηγουμένου. Θα παραθέσω την άποψη μου και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με προσωπικές προτιμήσεις πολιτικά ή σε συγκεκριμένα πρόσωπα του χώρου της ελεύθερης έρευνας, αλλά αυτό που παραθέτω είναι η σκέψη μου στο γενικότερο σύμπτωμα, τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ.

 Έχει ξανασυμβεί και παλαιότερα αλλά αυτή την φορά έχει περάσει τα όρια της λογικής και σχεδόν όλη κατάσταση διακατέχεται από μία σχεδόν "αρρωστημένη" εμμονή σε αδιασταύρωτα γεγονότα και πληροφορίες όπου δεν βγάζουν νόημα και δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα στην προσπάθεια απεικόνισης της μεγαλύτερης εικόνας για το τι ακριβώς συμβαίνει ( στο βαθμό που είναι δυνατόν).

Για τι ακριβώς γράφω;

 Οι εξελίξεις και η έκφανση των αμερικανικών εκλογών δημιούργησε  ένα ντόμινο παρερμηνείας και κακής διαχείρισης της πληροφορίας. Αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και των social media με το να στρέψουν τελείως το "βλέμμα" στην "πανδημία" του covid 19 (SARS Cov2), με συνέπεια να έχουν στενέψει οι δίαυλοι επικοινωνίας των κέντρων ενημέρωσης σε εξίσου σημαντικά θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά και η προσπάθεια νομοθέτησης νόμων, που θα περιορίζουν την ατομική ελευθερία αλλά θα υποβαθμίσουν περαιτέρω το υπάρχον εργασιακό καθεστώς που επικρατεί. 

  Ο Τραμπ έχει μετουσιωθεί στο μυαλό πολλών ανθρώπων (εκτός ΗΠΑ) ως ο σωτήρας του πλανήτη που θα μας απαλλάξει ή που θα πολεμήσει το "κακό" του κόσμου αυτού. Βγαίνουν κάποιοι με πολλά views με click bate τίτλους και μιλάνε για μαζικές συλλήψεις  και γεγονότα τα οποία έχουν διαφορετική ερμηνεία σκοπό ή αιτία. Με την πληροφορία περιορισμένη δημιουργήθηκε η ανάγκη σε πολύ κόσμο να προσκολληθεί πάνω σε πολλούς που υποσχέθηκαν ενημέρωση και μεταφορά της πληροφορίας, που δεν ήταν τίποτα άλλο από δηλώσεις και αναρτήσεις στο twiter.

  Το πρόβλημα έγκειται ότι εάν πεις κάτι το οποίο ο θεατής ή ακροατής μπορεί να ταυτιστεί (δηλαδή να προβάλει τα πιστεύω του)  και δεις ότι αρχίζει και υπάρχει μεγάλη αποδοχή και οι ακόλουθοι σου αρχίζουν και μεγαλώνουν σε αριθμό, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να διαιωνίζεις αυτήν την "ταύτιση" αφού μεγαλώνει την δεξαμενή ακόλουθων.

  Ο ερευνητής δεν έχει σκοπό να ενημερώνει τρίτους, προσπαθεί να ανακαλύπτει ωφέλιμους "δρόμους" μέσα από την προσέγγιση, την παρατήρηση και την μελέτη των γεγονότων. Ουσιαστικά χρειάζεται να δίνει "τροφή" για σκέψη και δεν μιλάω μόνο για την έρευνα του παραφυσικού, αλλά για όλο το φάσμα της εναλλακτικής έρευνας και πληροφόρησης. 

  Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με βίντεο γύρω από το θέμα του Ντόναλντ Τραμπ, πουλάει αυτό το διάστημα και οι οικοδεσπότες από τον καναπέ του σπιτιού τους "πληροφορούν" και ερμηνεύουν τα γεγονότα στο ακροατήριο τους από "πηγές" (να νε καλά το twiter), βολιδοσκοπώντας και προβλέποντας πολλές φορές το τι έπειτα θα γίνει ως νέοι προφήτες. Το αστείο είναι ότι εάν δεν γίνει κάτι όπως το έχουν προβλέψει τότε το παρουσιάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φανεί ότι έπεσαν "έξω", και τα views να συνεχίζουν και τα likes να πληθήνουν.

  Το "θηρίο" που έχει δημιουργηθεί μέσα από την ταύτιση και τον υπερ συναισθηματισμό τρέφεται και μεγαλώνει και δημιουργεί μεγάλο κακό. Όπως η θεωρεία από την πράξη έχουν την απόσταση τους έτσι και η πραγματικότητα όπως την ζούμε και την βιώνουμε και την προσεγγίζουμε είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο.

  Παράκληση μην δίνεται τροφή στο "θηρίο" και μην προσπαθείτε να πέρναιτε "μασημένη" τροφή από κανέναν. Είναι πολύ λογικό να ψάχνει κάποιος ένα ψήγμα πληροφορίας, ότι κάποιος κάπου μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που είδη επικρατεί και "βασανίζει την ζωή μας. Για όποιον μελετάει την ιστορία θα καταλάβει ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο, για το καλύτερο ή ακόμα και για το χειρότερο.

 Αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα συμβαίνουν γεγονότα και λαμβάνουν μέρος καταστάσεις όπου είναι πιο σημαντικές για εμάς τους Έλληνες από το να ασχολούμαστε με τέτοιο ζήλο με το τι γίνεται αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ. Ας προσηλωθούμε στο να βελτιώσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα μέσα στην καθημερινότητα μας.

Ας ασχοληθούμε με την δική μας πραγματικότητα (την πατρίδα μας) γιατί εάν δεν το κάνουμε θα το βρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας και θα είμαστε απροετοίμαστοι.

 

Ιωάννης Κόνιαρης ιδρυτής-συντονιστής The AfterDark Project

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις